Jouw kledingkast anders bekeken

door | 6 dec 2021 | Blog

Je hebt eindelijk de stap gezet om hulp in te schakelen, omdat je hebt gemerkt dat alles alleen oplossen je niet meer zo goed lukt. Maar toch gaat het niet snel genoeg naar je zin.

Zo nu en dan maak ik in de praktijk mee dat mensen de verwachting hebben dat hun uitdagingen in het leven, als sneeuw voor de zon verdwijnen in één a twee sessies bij mij. Ze merken na enkele sessies al wel meer rust en ontspanning, maar de echte verandering waar ze op hopen is er nog niet.

Dan zeg ik begripvol dat ik hun verlangen heel goed begrijp, maar dat waar ze nu tegenaan lopen, vaak ook niet in een paar weken is ontstaan.

Regelmatig vergelijk ik het aanpakken van een onderliggend probleem – de oorzaak- en daarmee het creëren van een verlangen, met een te overvolle kledingkast.

De kledingkast
Je ziet hoeveel kleding je hebt en eigenlijk weet je dat je spullen moet weggooien. Want dat ene toffe shirtje heb je wel, maar het lukt je niet om het te vinden in die puinhoop. Maar ja; opruimen kost tijd, moeite, energie.
En die puf die heb je nu niet.
Het liefst wil je door met je ogen te knipperen dat de kledingkast weer opgeruimd en overzichtelijk is.

Dan maar weer voor de zoveelste keer de kledingkastdeur dicht. Dat komt dan nog wel een keer….Dit kun je weken, maanden en zelfs jaren zo volhouden.

Aan de slag
Uiteindelijk ben je het zo zat dat je er toch mee aan de slag gaat. Je bent vastberaden om alles wat jou niet meer dient, uit de kast op te ruimen.

Bij het uitsorteren van de spullen, kom je allemaal kledingstukken tegen met stuk voor stuk fijne en minder leuke herinneringen. Dat ene jurkje op dat feestje waar je je zo goed in voelde en de tijd van je leven had, die ene fijne trui waarin je een prachtige film hebt gekeken en niet meer kon stoppen met huilen. Die schoenen waar je de laatste wandeling hebt gemaakt met…en ja hoor: alle emoties komen voorbij.

Verdorie,  je zou enkel de kast opruimen! Je veegt de tranen van je wangen en gaat verder aan deze enorme klus.

Tja..dat ene jasje is zo gaaf. Het prijslabeltje bungelt er nog aan: te klein gekocht, maar met 5 kilo afvallen gaat hij je prachtig staan! Dat nam je je 3 jaar geleden ookal voor…Nu zijn daar meer kilo’s voor nodig om hierin te passen. He verdorie!

En zo kom je nog veel meer tegen. Naast de herinneringen en emoties, komen ook de gevoelens van frustratie, machteloosheid, boosheid voorbij.

Aiiii! En dat terwijl je enkel en alleen de kledingkast wilde opruimen…wat een ellende!

Bijna klaar!
Ondanks dat de opruimknop hierdoor even op pauze stond, ben je vastberaden om de spullen weg te gooien.
YES!

Gaandeweg het opruimproces ervaar je meer en meer rust, ruimte en overzicht. De vastberadenheid, de kracht, de power, de energie. Ze zijn ineens allemaal weer zo sterk aanwezig! Ze waren enkel verborgen geraakt onder alle lagen van onverwerkte herinneringen, overtuigingen, emoties en gevoelens.

Dat had je nooit gedacht.

Voor dit grote opruimavontuur had je bedacht dat je doel zou zijn om orde te scheppen in die chaotische kledingkast en om dat ene shirtje weer te vinden zodat je dat kon dragen. Alleen gaandeweg het opruimen en door het aankijken van alle kledingstukken, ontdekte je waar je je onbewust allemaal aan vast hield. Zowel aan dingen in het verleden, als aan iets wat in de mogelijke toekomst ligt.

En dan…is het klaar
De kledingkast is inmiddels leger, rustiger en ruimer. Eindelijk is het favoriete shirtje dat je al zo lang niet meer kon vinden ook gevonden. Maar grappig genoeg besluit je om ‘m toch weg te doen.

Nu pas zie je in dat dat shirtje echt tot het verleden behoort. Het is tijd voor nieuwe kleding. Jij bent niet meer wie je destijds was. Het is tijd voor nieuwe dingen!

De basis van een helingsproces is om eerst de ruimte te creëren om van daaruit pas echt op te kunnen ruimen.
Geef jezelf de tijd en onderga het opruimavontuur. Uiteindelijk pakt het altijd anders uit dan dat je je vooraf kunt bedenken.

Misschien zelfs wel beter!

Liefs,
Nadine

Gerelateerde berichten…

Wat zou je doen als je meer zou durven?

Wat zou je doen als je meer zou durven?

Als alles mogelijk is, wat zou je dan kiezen? Hoe vaak heb jij nog angsten, onzekerheden, excuses en andere bedenksels om iets niet te doen? Zou het kunnen zijn dat al die genoemde zaken worden gecreëerd zodat je blijft steken waar je nu staat? Wat als dit alles niets...

Het wordt niet anders, als je niets onderneemt

Hey lieve jij, Verlang jij naar andere omstandigheden? Naar meer rust, ontspanning, een opgeruimd gevoel, vrolijker? Waarschijnlijk is jouw antwoord "ja". Je zit al een tijdje te piekeren, je schouders staan strakker en slapen gaat ook niet meer als vanzelf. En...

0 reacties

Chat openen
1
Hallo 👋
Kan ik je helpen?