Het hebben van controle is bullshit

door | 15 apr 2019 | Blog

De laatste tijd valt het me op dat we momenteel allemaal nog steeds in ons wintercoconnetje zitten. We zijn nog erg op onszelf en dat coconnetje lijkt ons nog te willen beschermen tegen alles wat zich buiten ons om bevindt.

Daarnaast merk ik op dat we momenteel erg vast lijken te zitten in ons week- en dagritme. Ookal kunnen we die ritmes soms vervloeken, we hebben ze ook nodig. De meesten van ons zijn niet voor niets opgevoed onder het motto: rust, ritme en regelmaat.

Alleen wat ik met dergelijke ritmes ook bemerk, is dat we veelal ook denken vanuit een bepaalde vorm van controle. Controle biedt vaak in deze realiteit overzicht en rust. Terwijl het hebben van controle ons veel te veel vastzet. Omdat we door die vorm van controle iets op enkel één bepaalde manier laten ontstaan waardoor er andere mogelijkheden worden uitgesloten.

We ‘moeten’ op een bepaald tijdstip wakker worden en in een bepaalde volgorde ons voorbereiden op de dag, de dag verloopt zoals hij ‘moet’ verlopen en eenmaal weer thuis hebben we nog wat zaken die ook moeten gebeuren. Als ik zou zeggen: laat de boel eens de boel en kijk eens wat er gebeurt als je de touwtjes wat meer zou laten vieren….dan denk ik dat de meesten zullen reageren: dat GAAT toch niet?

Maar weet je? In mijn optiek is controle toch echt een verzinsel van deze maatschappij. In mijn beleving HEB je geen controle, ZUL je nooit controle hebben en GA je die ook never nooit krijgen. Controle is slechts een vorm van fantasie waar we ons massaal aan vasthouden en daarmee onszelf vastzetten.

Controle is ook een vorm van perfectionisme; denken te weten hoe iets hoort. Een ander een plezier willen doen, denken te weten wat een ander nodig heeft, denken te weten hoe je uit het oordeel kunt blijven van de ander door iets te doen terwijl het je tegenstaat etc etc.
Weet dat als iets NIET de bedoeling is, het echt zo zal gaan verlopen zoals het wél de bedoeling is. Het universum creëert.

Door je mindset bewust te veranderen, kun je zaken naar je toetrekken, maar vooralsnog niet vanuit de vorm van controle of perfectionisme. Controle wordt in feite gecreëerd door het ego. Een vorm van angst.

Wat hierdoor ontstaat is het feit dat we teveel moeten van onszelf. We leggen het aan onszelf op. Nu kun je denken dat de verplichtingen veelal ons worden opgelegd, maar ga eens na waarin jij jezelf vastzet?

Je kunt na deze blog gaan inzien dat je heel veel moet. Omdat je denkt dat dat het beste is voor ….vul maar in.
Oh my….wat gaat daar een hoop energie inzitten en oeffffff wat kost jou dat veel tijd!

Steeds maar denken aan hetgeen wat allemaal moet, zorgt dat je in de tussentijd dat je niets hoeft, je je alleen maar bezig houdt met wat nog staat te gebeuren. Wat denk je dat je dan allemaal mist? Heb je kunnen genieten van het niets doen, van de zon, de frisse lucht, die glimlach, dat complimentje, je boterham?

Of het nu de verplichting is of de controle die we voelen, we gaan maar door en door. Daar kunnen hele vervelende zaken uit voorkomen. Overspannenheid, stress, onrust, een vol hoofd, gespannen spieren, steeds slechter slapen, organen die minder goed functioneren, verminderde concentratie, vergeetachtigheid, maar ook somberheid en door dit alles: vooral het missen van plezier.
Want hoeveel tijd en ruimte maken we daar nog voor in een maatschappij waarin we massaal creëren dat alles moet?

Dus druk vandaag eens bewust een aantal keer op die pauzeknop en geniet van wat er is. Een kop koffie of thee, de mensen om je heen, een onverwachts telefoontje, noem maar op!

Blijft dit stukje voor jou heel lastig om te veranderen? Meestal is het vol zitten van jouw systeem hetgeen wat jou ook kan blokkeren om direct voor iets anders te kunnen kiezen. Door dat eerst los te laten, ontstaat er ruimte voor iets nieuws. Zie het maar als een overvol huis: eerst spullen weggooien en opnieuw ordenen, dan pas weer verder.

Ik kan jou daarmee helpen. Om los te laten, om op te ruimen, om rust te krijgen, ontspanning te hebben en om weer te genieten. Jezelf te zijn…stralend jezelf te zijn.
Meer weten? Stuur mij een berichtje. Vragen staat vrij.

Ik wens je een fijne dag vandaag en…GENIET!
❤️ Nadine

Gerelateerde berichten…

Jouw kledingkast anders bekeken

Jouw kledingkast anders bekeken

Je hebt eindelijk de stap gezet om hulp in te schakelen, omdat je hebt gemerkt dat alles alleen oplossen je niet meer zo goed lukt. Maar toch gaat het niet snel genoeg naar je zin. Zo nu en dan maak ik in de praktijk mee dat mensen de verwachting hebben dat hun...

Wat zou je doen als je meer zou durven?

Wat zou je doen als je meer zou durven?

Als alles mogelijk is, wat zou je dan kiezen? Hoe vaak heb jij nog angsten, onzekerheden, excuses en andere bedenksels om iets niet te doen? Zou het kunnen zijn dat al die genoemde zaken worden gecreëerd zodat je blijft steken waar je nu staat? Wat als dit alles niets...

0 reacties

Chat openen
1
Hallo 👋
Kan ik je helpen?