Heb jij last van het A.A.P. syndroom?

door | 5 jun 2019 | Blog

Waarschijnlijk ontstaat er nu een heel groot vraagteken boven je hoofd terwijl je de titel leest.
Het A.A.P. syndroom? Wat is dat nou weer?
Tja, soms moet je als ondernemer wat creatief zijn om iemand zijn aandacht te trekken, dus daarom bedacht ik deze term. 😉

A.A.P. staat voor Aanpassen Aan Personen.

Hoe vaak pas jij je aan aan het gedrag van iemand anders?

Wellicht heb je vandaag een goede dag en besluit je te antwoorden dat jij niemand laat bepalen hoe jij je voelt. Echter zijn wij als empaat ons niet altijd bewust dat we ons ineens anders kunnen voelen door de energie van een ander. Om je niet nog meer in verwarring te brengen zal ik je eerst uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Na-apen
Als iemand verdrietig, boos of chagrijnig een ruimte binnenkomt waar jij ook bent, voelt vrijwel iedere vezel in ons lichaam dit haarfijn aan. We willen het ons niet aantrekken, maar de emoties van deze persoon komen vaak onvermijdelijk bij ons binnen.

Een deel pakken we op via ons lichaam/systeem en een deel doen we verbaal en fysiek door de persoon in kwestie aandacht te geven door bijvoorbeeld een gesprek aan te gaan of door hem of haar een knuffel te geven. Daardoor verbinden we onszelf nog meer met zowel de persoon als diens emotie of pijn.

Onze valkuil is dat we graag anderen gelukkig en blij willen zien en door het contact met hen aan te gaan willen we vooral bereiken dat de ander zich weer beter voelt.

Het kan dus zomaar zijn dat jij op dat moment zoveel van jezelf weggeeft aan deze persoon, dat de ander zich mogelijk ineens beter voelt en jij je binnen no-time moe voelt. Het kan ook zo zijn dat je plotseling precies dezelfde ‘verschijnselen’ krijgt als de ander. Jij zou je bijvoorbeeld zomaar zonder verklaarbare reden ook ineens verdrietig kunnen voelen of kortaf gaan reageren.

Vanaf dat moment ben je iemand aan het na-apen en heb je last van het zogehete A.A.P. syndroom.

Onzichtbaar
Nu heb ik in eerste instantie een aantal emoties genoemd die je op afstand vaak al kunt zien aan een persoon. Uiteraard zijn er genoeg andere emoties, gevoelens, gedachtes of fysieke pijnen te noemen die niet direct zichtbaar zijn, maar die je wel kunt gaan ‘na-apen’.

Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, stress of angst.

Het A.A.P syndroom is echter alleen wel groter dan je denkt. Het kan namelijk ook ineens ontstaan zonder dat je rechtstreeks of persoonlijk contact maakt met iemand. Je kunt er al ‘last’ van krijgen als je bijvoorbeeld in een trein zit, op visite bent, in de stad loopt, zelfs als je alleen thuis zit….

Radar
In feite ben je onbedoeld als een soort radar de hele dag emotionele of fysieke pijnpunten in jouw omgeving van andere mensen aan het scannen. En zodra het alarmbelletje afgaat, ga je daar naartoe met je energie. Natuurlijk is dit niet iets waar je je steeds bewust van bent dat je dat doet. Vaak wil je het ook niet, want je wordt er op zijn minst doodmoe van.

Ineens voel je je heel anders dan een aantal seconden daarvoor zonder directe aanleiding. En ja….dan kun je er vanuit gaan dat jouw radar iets heeft opgepikt.

Hoe kun je hier beter mee om leren gaan? De radar die je hebt kun je niet vernietigen, de mensen om je heen kun je niet veranderen of je uit je leven bannen en jezelf opsluiten ergens onderin een kelder heeft ook weinig zin.

Wat je wél kunt doen is het volgende.

De fysieke aap
In mijn praktijk krijg ik regelmatig bovengeschetste uitdagingen van mijn cliënten te horen. Hen geef ik dan ook het volgende advies mee.

In feite komt het erop neer dat jij last kunt hebben van de energie van iemand anders. Niet alleen als iemand zijn of haar verhaal met je deelt, maar ook als je de emoties of pijnen oppikt van één of meerdere personen. Of dit nu in een direct contact is met iemand of dat je iets opvangt via jouw radar.

Ik noem dit de fysieke aap.
Ongevraagd krijg jij de aap van één of meerdere personen op jouw schouder gezet waardoor jij het gevoel krijgt dat je er iets mee ‘moet’ . Zo voelt dat vaak tenminste. Want in eerste instantie denk je dat het iets is van jou.

Nu is het de kunst dat je, ongeacht welke situatie zich buiten jou om ook voordoet, jij dichtbij jezelf mag blijven.

Zodra je merkt: ik voel/ervaar nu iets wat ik net nog niet voelde. Dit voelt niet prettig en dit is zeker NIET van mij, dus ik wil het niet houden.
Denk dan: AAP!

Stuur de aap die zojuist op jouw schouder is gaan zitten, direct terug naar de eigenaar. Het zal niet altijd duidelijk zijn bij wie de aap hoort, maar hij is in ieder geval niet van jou. Dus stuur m weg!

Door dit heel visueel voor te stellen, zul je heel snel merken dat je je weer beter voelt. En weet: jij hoeft niets met al die apen. Je mag ze altijd weer wegsturen.

Not your circus not your monkey!

Gerelateerde berichten…

Jouw kledingkast anders bekeken

Jouw kledingkast anders bekeken

Je hebt eindelijk de stap gezet om hulp in te schakelen, omdat je hebt gemerkt dat alles alleen oplossen je niet meer zo goed lukt. Maar toch gaat het niet snel genoeg naar je zin. Zo nu en dan maak ik in de praktijk mee dat mensen de verwachting hebben dat hun...

Wat zou je doen als je meer zou durven?

Wat zou je doen als je meer zou durven?

Als alles mogelijk is, wat zou je dan kiezen? Hoe vaak heb jij nog angsten, onzekerheden, excuses en andere bedenksels om iets niet te doen? Zou het kunnen zijn dat al die genoemde zaken worden gecreëerd zodat je blijft steken waar je nu staat? Wat als dit alles niets...

0 reacties

Chat openen
1
Hallo 👋
Kan ik je helpen?