Afval dumpen

door | 21 jun 2017 | Blog

Ken je dat? Een goede vriendin komt bij je langs en zij is alleen maar aan het praten over haar leven en diens problemen.

Frustratie
Het ene onderwerp is nog niet afgerond of ze slingert alweer het volgende aan. Alles draait om haar. Er wordt alleen maar gezonden en het enige wat jij mag doen is ontvangen, luisteren en met een beetje mazzel mag je haar adviseren.
Het liefst had je ook willen vertellen over waar jij tegenaan loopt op je werk en thuis, maar daar lijkt geen tijd voor te zijn. En als de tijd daar is, is het inmiddels al zo laat en voel je je inmiddels zo uitgeput dat je het liefst naar bed wilt.
Jouw subtiele hints heeft de grote zendmast niet opgepikt. Het zuchten, het ‘huh wat zei je?’, de boosheid die in je naar boven kwam omdat jij niets kon vertellen, de vermoeidheid die alsmaar groter werd…. Het bleek allemaal aan dovemansoren gericht. Het vervelende is vaak dat de zender na vertrek met een opgeruimd gevoel naar huis gaat en dat jij tussen haar gedumpte afval thuis zit jij zit te mokken, met al je frustraties….

Heb jij ook zo genoeg van dit soort situaties? Stop daar dan mee met ingang van vandaag en geef vanaf nu aan wat je dwars zit en waar jij behoefte aan hebt.

Grenzen aangeven
Moeilijk? Dat lijkt alleen maar zo. Als het goed is kent die vriendin jou langer dan vandaag en weet zij heus wel dat ook jij je behoeftes hebt. Behoeftes die jij alleen niet aangeeft.
Dat betekent overigens niet dat je meteen met een botte bijl op haar in hoeft te gaan hakken. Maar geef aan dat ook jij gehoord wil worden. Dat het niet erg is om naar haar te luisteren, maar dat ook jij iets wilt delen.
Overigens is de kans groot dat jij jouw grenzen niet alleen bij die vriendin niet duidelijk genoeg aangeeft, maar dat je die lijn (om maar in beeldspraak te blijven) ook kunt doortrekken naar andere relaties om je heen: naar je collega’s, richting partner en wellicht ook naar je kinderen.

‘Ja’ zeggen
Uiteindelijk gaat het bij het aangeven van je grenzen er niet om dat je leert ‘nee’ te zeggen, maar juist dat je ‘ja’ zegt. ‘Ja’ tegen jezelf en tegen jouw behoeften. Dat je weer leert voelen wat voor jou belangrijk is in het leven. En op het moment dat je weer leert voelen en je dus in contact komt met die gevoelens, is het helemaal niet meer zo moeilijk om je grenzen aan te geven.

Bewustwording
Vaak zijn we er ons niet van bewust dat onze gevoelens in belangrijke mate ons leven bepalen. Achter de emoties die wij ervaren schuilt een onvervulde behoefte. Als je je gefrustreerd, boos, gekwetst of verdrietig voelt, ligt daar vaak een andere wens ten grondslag zoals begrepen willen worden, harmonie willen, verbinding voelen, veiligheid ervaren, respect krijgen enzovoort. ‘Ja’ zeggen tegen jouw gevoelens begint met je bewust worden van die behoeften.

Als jij een volgende keer eerder jouw wensen uitspreekt zal je merken dat het jou heel veel oplevert. Je voelt je steeds meer ontspannen, een ‘ja’ is nu een echte ‘ja’ naar jouw omgeving en bovenal onderhoud je veel gemakkelijker jouw sociale contacten.
Als je dit gaat toepassen in de praktijk, zal je zien dat waar jij als een berg tegenaan hebt gehikt in werkelijkheid écht zal meevallen. Het bezoek van jouw vriendin zou zelfs zomaar ineens weer supergezellig kunnen worden.

Afval dumpen? Dan ga je maar naar de stort!

Gerelateerde berichten…

Jouw kledingkast anders bekeken

Jouw kledingkast anders bekeken

Je hebt eindelijk de stap gezet om hulp in te schakelen, omdat je hebt gemerkt dat alles alleen oplossen je niet meer zo goed lukt. Maar toch gaat het niet snel genoeg naar je zin. Zo nu en dan maak ik in de praktijk mee dat mensen de verwachting hebben dat hun...

Wat zou je doen als je meer zou durven?

Wat zou je doen als je meer zou durven?

Als alles mogelijk is, wat zou je dan kiezen? Hoe vaak heb jij nog angsten, onzekerheden, excuses en andere bedenksels om iets niet te doen? Zou het kunnen zijn dat al die genoemde zaken worden gecreëerd zodat je blijft steken waar je nu staat? Wat als dit alles niets...

0 reacties

Chat openen
1
Hallo 👋
Kan ik je helpen?